Anlamı Görebilmek İçin Eylemlerin Üzerinden Geçme

Business problems and support

 

Eylemden ziyade duygulara ağırlık vererek davranışlarını değiştiren liderler kendileri ve önderlik ettiği kişiler için anlam yaratırlar. Liderlik eylemleri biraz anlama yer verdiğinde, liderlik görevleri aşağıdakilere dönüşmektedir:

  • Stratejist: Etkili liderler gelecek hakkında bir bakış açısı geliştirirler. Büyük liderler ise çalışanların hayalgücü ve ana amaçlarını göz önünde bulundurarak özel stratejilerini öykü ve sembollerle anlamlaştırarak çalışanlarına aşılar.
  • Örnek: Old Navy isimli bir bayinin işleri liderleri Jenny isminde tipik bir müşteriyi temsil eden bir kişilik yaratıncaya kadar durgunluğunu korumuştu. Stratejik hedefleri Jenny’nin ihtiyaçlarını karşılama çerçevesinde oluşturmaları her seviyedeki çalışanların dinamik bir şekilde stratejinin özünü anlamalarını sağladı. Jenny kişiliği ve onun hikayesi firmanın ne tip bir müşteriyi hedeflediğini,  müşterinin ne istediğini ve onun ilgi alanına OldNavy’nin ürün ve hizmetinin ne derece uygun olduğunu ortaya koymuştur. Benzeri bir şekilde bir sigorta firması gelen şikayetleri tek tek saymak yerine ve şikayetlerin yardıma ihtiyacı olan kişilerin çağrısı olarak nitelendirmeye başladığında büyük bir çekicilik kazanmıştır. Şikayet birimi çalışanlarının, arayan kişilere iş tamamlanınca yanına tik atılacak ve verimliliği düşüren etkenler olmalarından öte gerçekten yardıma ihtiyacı olan kişiler gözüyle bakmaları gerektiğini anladıkları zaman gerçek verimlilik artışı yaşandı.
  • Vasi: Etkili liderler işlerin yapılması için gereken disiplini kurarlar. Büyük liderler ise  katı planları ateşli nedenlere dönüştürme yetkisine sahiptirler. Zappos’da Tony Hsieh müşterilere mutluluk verecek bir kültür üzerine çalışmaktadır. Bu online satış yapan ayakkabı firması düzenli olarak müşteri beklentilerini aşarak Amazon’un dikkatini çekmiş ve kendisini 1.2 Milyon USA karşılığında satın almasını sağlamıştır. Deneyimleri konusunda mutlu olduklarından emin olmak için Zappos’da çalışan görevliler müşterilerine ekstra birşeyler yapmaya teşvik edilirler. Bir keresinde bir müşteri siparişinin hemen ertesi günü bir demet çiçek ile karşılaşmıştır. Zappo sadece gittikçe iyileşen bir müşteri hizmeti sunmanın yanısıra müşterilerini mutlu etmek için sınırlarını zorlamaktadır.
  • Yetenek Yöneticisi: Etkin liderler diğerlerini de planlama içerisini katar ve kendi takvimlerini kendilerinin oluşturmalarını sağlarlar. Büyük liderler ise çalışanlarının sadece yeterlilik ve bağlılıklarını görüp değer vermekten öte diğerlerinin esenliğinin sağlanmasına ne derece gönüllü olduklarına da önem verirler. Geçen yıl bir uçuşta, uçağımız 1 saat rötar yapmıştı. Yolcular aktarmalar ve rötar nedeniyle sinirlenmişlerdi. Pilot ve uçak görevlileri uçak kapısının önünde rötarın nedenlerini ve transit yolcuların kaçırdıkları transit uçuşları nedeniyle nasıl konaklama yapabilecekleri hakkında yolculara bilgi vermekteydiler. Bu pilotlar için liderliği ele almak; yeterlilik ve bağlılıklarını göstermenin yanı sıra müşterilere yardım etmek için anlamlı bir destek sağlamak ve havayolu çalışanlarının bu zor durumda yanında olmak için iyi bir fırsattı. Fakat pilotlar da müşteriler gibi rötardan ve hatta maaşlarından ve havayollarının ilgisizliğinden şikayet etmeye başladılar. Pilotların küçültücü yorumları ile havayolu çalışanları ve müşteriler daha da ümitsizliğe düştüler. Görünen o ki ne pilotlar ne de patronlar işe katkı sağlama konusunda bir güdü geliştirmemişlerdi. Tam tersine bir sonraki uçuşta bir müşterinin yiyecek içecek servisine yardım ettiğine şahit olduk. Kendisine neden bunu yaptığını sorduk o da kendisin bu şirkette bir büro çalışanı olduğunu söyledi. Her uçuşunda uçuş ekibinin ne yaşadıklarını deneyimlemeye ve yolcularla iletişime geçmeye çalıştığını belirtti. Onun hizmet odaklı yaklaşımı sadece müşterileri mutlu etmekle kalmıyor, çalışanlar arasında da şüphesiz bağlılık ve destek verme arzusunun yayılmasını sağlıyor. Çalışanlarla sahada birarada olması onu hem anlam katan biri hem de gerçek bir lider konumuna sokmaktadır.
  • İnsan Kaynağı Geliştirici: Etkin liderler çalışanlarının gelecek kuşağını da hazırlarlar. Büyük liderler bilmektedir ki günümüzde çalışanlar dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek konusunda büyük bağlılık ve güç sergileyen firmaları çekici hissetmektedirler. Bir işte buldukları anlam para ya da kariyer planından ( ki bu ilerleyen süreçte önem kazanmaktadır) çok daha ötedir. Daha çok buldukları çalışanların şahsi değerlerine ayna tutmak, ve mesleki kişiliklerinin ihtiyaçlarına karşılık verilmesidir.  John Scully Pepsi’den Apple’in Genel Müdürü olmak için ayrıldığında, bu transfer konusunda kendisini ikna eden sorunun “şekerli bir su yapmaya devam etmek mi yoksa dünyayı değiştirmek mi istiyorsun?” olduğu söylenir. Her seviyedeki liderler artık kendilerine benzer soruları sormaktadırlar ve benzeri kararları almaktadırlar çalışmak istedikleri firmalar konusunda. Ben ve Jerry’nin Dondurması firmasından Ben’in bu sosyal anlamda sorumluluk sahibi firmanın genel müdürlük pozisyonundan daha düşük bir pozisyona inme kararı verdiğinde kendi yerini alacak kişiyi belirlemek için bir yarışma düzenledi. 20 bin başvuran kişi nasıl Ben ve Jerry’ye liderlik etmekte yeterli olduklarını açıkladılar. Kazanan işi aldı ve ikinciye kalan ise hayat boyu ücretsiz dondurma sözünü.
  • Kişisel Yeterlilik: Etkin liderlerin insanlara liderlik etme ve insanların kendilerini takip etmesini sağlayan kişisel yetenek ve özellikleri vardır. Büyük liderler ise sadece yeteneklerini ve özelliklerini işe sunmakla kalmaz, tutkularını da katarlar. “Çalışmanın Nedeni” adlı kitabımızın lansmanına hazırlanırken biz çok satanlar listesinden bir yazar ve meslektaşımız olan Marshall Goldsmith’e tavsiyelerini sorduk. Marshall hemen arka kapağa yorum yazdı, övgüler yağdırdı, önemli kaynaklar önerdi, birçok müşterisine kitabın bir kopyasını gönderdi ve çevreye dağıtabileceğinden fazlasını satın aldı. Marshall kişisel değerleri ve samimi yardım arzusu nedeniyle bize yetenek ve özelliklerini ödünç verdi. Bizim nedenimize katıldı. Yapmak zorunda değildi ama istediği için yaptı. Sonuç? Biz de şimdi ona kendimizi borçlu hissediyor ve ona yardım etme arzusu hissediyoruz. İyilik karşılıklılık doğurur. Marshall gibi büyük liderler diğerlerine enerji ve olumluluk katan iyiliklilik çemberleri (merhametsiz halkaların tersine) yaratmak için özellik ve kabiliyetlerini kullanırlar.

Etkin liderlerin 5 özelliği, duygu, tutku ve anlama duyarlılık ile doldurulduğu zaman etkin liderleri büyük liderlere dönüştürürler. Ki bu liderler sürdürülebilir, sevilen kurumlar inşa ederler. İşçiler bu firmalarda çalışmak, müşteriler bu firmalarla anlaşmak ve yatırımcılar bu firmaları desteklemek isterler. Liderlik görevlerine duygu ve anlam katmak, anlam ve amaç konusunda zengin firmalar yaratmak için liderlere pozitif duygular yükler, ki biz bu firmalara bereketli kurumlar deriz.

Ref:  http://iveybusinessjournal.com/topics/leadership/leaders-who-make-meaning-meaningful#.UnieYhCIsad