Anlam Yaratan Olmanın 7 Adımı

breaking rocks

 

Liderler, anlam yaratan olabilmek için kendilerine yedi soru sormalı ve sonra liderlik ettikleri kişilerde etki yaratabilmek için yanıtları nasıl uygulamaları gerektiğini belirlemelidirler.

  1. Ben Kimim (Kimliğim nedir)?

Güçlerini, diğerlerini de güçlendiricek şekilde yapılandıran. Güçlerini (değerleri, yetenekleri, kişisel özellikleri) tanımlayan ve bunları arttırılmış bir esenlik duygusunu tecrübe etmek için yeni ve yaratıcı yollarda kullanan kişi miyim?

Kendimizin güçlü yanlarını tanımlamak için çeşitli listeler yapmalıyız. Daha sonra bu güçlü yanlarımızı ve değerlerimizi yaratıcı yollarla işimizde uygulamalıyız.

Anlam yaratımınıza katkıda bulunurken, yetenek ve değerlerinizi yaratıcı bir şekilde kullanarak nasıl diğerlerini güçlendirebilirsiniz? Liderlik ettiğiniz kişilerin de aynısını yapması için onlara nasıl yardımcı olabilirsiniz?

  1. Nereye gidiyorum (amacım nedir)?

Sizin için önemli olan eylemleri belirleyin. Bizi motive eden şeylerin çoğunu kapsayan 4 eylem; Başarı (hedefi gerçekleştirmek ve başarılı rebaket), Sezgi (yansıma, öğrenme ve hayalgücü), Bağlantı (ilişkiler ve kişiler arası etkileşim) ve Güçlendirme (insanlığın ihtiyaçlarını adres göstermek için diğerlerini güçlendirme hizmetinde en iyi yeteneklerimizi kullanmak). Bu dört eylemden hangileri size daha anlamlı geliyor? İyi çalışan bir takım, stratejik hedeflerine uyan doğru dengeyi nasıl bulabilir?

  1. Kiminle seyahat ediyorum (ilişkilerim nasıl)?

Yüksek performanslı takımlar kurduğunuz gibi yüksek ilişkili takımlar da kurun. En iyi arkadaşı işyerinde olan kişilerin iş tatminlerinin 7 kat, maaş tatminlerinin de 2 kat daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. İş yerinde iyi ilişkilere yatırım yapmak, iş için iyi olduğu kadar, yükselen kişisel anlam olarak geri döner. Pratik yapmada, modellemede, öğretmede ve dört çok önemli yeteneği pozitif ilişkiler kurmak için desteklemede (teklif yapmak ve almak, yakınlığı yönetmek, problem çözme etrafındaki duyguları yönetmek, ilişkileri tamir etmek) ne kadar iyisiniz?

  1. Nasıl pozitif bir iş ortamı inşa edilebilir (kültür ya da rutinler)?

Pozitif bir iş ortamı yaratın. Basit ve idealist çalışma ortamları. Pozitif kültüre dair, tevazuyu, açıklığı, bencil olmamayı, pozitif rutinleri ve sorumluluğu içeren birçok kavramı tanımladık. Hangi karakteristik sizin için daha çok anlam ifade eder? Bunları iş ayarlamalarını kültürünüze nasıl yerleştirebilirsiniz?

  1. Hangi görevler ilgimi çekiyor (işi nasıl özelleştiririm)?

Hoşunuza giden zorluklarla meşgul olun. Doğru zorluklarla uğraşmak bize sıkıntı ile aşırı stres arasındaki önemli boşlukta yaşamamıza yardım eder. Tabii zorluğun türü de önemlidir. Size ve liderlik ettiğiniz kişilere hangi sonuçların anlam ifade ettiğini anlayın. Ne yaptığınız ve en çok neye dikkat ettiğiniz arasında temiz bir görüş çizgisi oluşturun ve diğerlerine de aynısını yapmaları için yardım edin. Sizin ve liderlik ettiğiniz her kişi için en çok anlam ifade eden çalışma koşulları nelerdir?

  1. Nasıl değişir, öğrenir ve büyürüm?

Öğrenmeye karşı esneklik ve açıklık geliştirin. İnsanlara çok anlamlı bir iş tebrübelerini tanımlamalarını isteyin. Bir çoğu önemli bir sorunun üstesinden geldiklerini ya da yeni bir şey öğrendikleri zamanı düşüneceklerdir. Öğrenmek ve başarılı olmak için belli riskleri almamız gerekir, ve bu bazen başarısız olabileceğimiz anlamına gelir. Esnekliğinizi ve öğrenebilme yetinizi geliştirebilir misiniz, böylece suçlama ve utanç size ve şirketinizi büyümekten alıkoyamaz?

  1. Beni ne sevindirir?

Nezaket ve keyif yetiştirmek. İnsanlar genelde keyfi işyerinde anlam oluşturan faktörler listesinde üst sıralara koymaz ya da yazmazlar. Ama sıklıkla, tolere edilemeyen ve tolere edilebilir bir iş arasındaki fark, taktir edildiğinin hissedildiği, güzel bir şeyin farkedildiği, paylaşılan bir şakaya katılarak gülündüğü, oyun dolu bir ana sahip olunduğu kısacık bir süredir. Bunlar, “anlamlı” kekinin üstündeki kremalardır. Bu yüzdendir ki küçük görünse de büyük etkileri olur. İş olağanüstü zorlu ve stresli olduğunda ya da yüksek yaratıcılık ve kendini adama gerektiğinde, küçük nezaket ve keyif görüntüleri, çarkları yağlayarak insanların işe devam edebilmesini sağlar. Hangi küçük nezaket ve keyif eylemleri sizin için anlamlıdır. Bu tür eylemleri organizasyonunuzda nasıl teşvik edersiniz?

Gerçek liderler, bu 7 yönlendirici soru doğrultusunda, kendileri, takımları ve organizasyonları için anlamı keşfederler. Bunu yaparak, çalışanlarıyla meşgul, müşteri ihtiyaçlarını karşılayan,  yatırımcıların beklentilerini yerine getiren, geniş topluluklar ve insanlığın yararına katkıda bulunan verimli bir organizasyon yaratırlar.

Liderler anlam yaratanlar olarak rollerini ciddiye aldıklarında, bazı yeni sorularla yüzleşeceklerdir:
Sizin için işi stresli ya da ilgi çekici, anlamca mekanik ya da zengin yapan nedir?
İyi ya da kötü zamanlarda anlamı nerede buluyorsunuz?
Bolluk duygusunu bulmanıza yardım etmek için, düzenli ya da düzensiz, iyi liderler neler yaptı, ki aksi taktirde yaptıkları sadece bir iş olurdu?

Bir lider olarak, nasıl diğer insanlar için bolluk ve anlamı teşvik ediyorsunuz?
Bu sizin önem verdiğiniz bir gündem mi ?

İşinizin ve hayatınızın hikayesinin nasıl sizin ve diğerleri için anlamın mirası haline gelebilir?

 

REF: http://iveybusinessjournal.com/topics/leadership/leaders-who-make-meaning-meaningful#.UnieYhCIsad