Yüksek Performanslı Takımlar “Birbirine Yardım Eden Bireylerden” Oluşuyor

r.hackman

Trajik 11 Eylül saldırılarından sonra Richard Hackman liderliğindeki Harvard’lı psikologlardan oluşan bir takım Amerikan istihbarat birimlerini etkin hale getiren unsurları belirlemek istediler. 64 farklı istihbarat grubu içinden yüzlerce analist ile yapılan anket, röportaj ve gözlemler sonucu araştırmacılar bu birimleri iyiden kötüye doğru sıraladılar. Daha sonra bir birimin etkisine yön verdiğini düşündükleri faktörlerin kapsamlı bir listesini tanımladılar ve toplanılan verileri ayrıştırdıkları zaman gördüler ki en önemli faktöre listelerinde yer vermemişlerdi.

En kritik faktör ne sağlam bir ekip üyeliği, ne doğru sayıda insan olması, ne açık, zorlayıcı ya da anlamlı bir vizyon, yahut doğru tanımlanmış rol ve sorumluluklar, ne uygun ödüller, onaylamalar veya kaynaklar, ne de güçlü bir liderlikti.

 

Bir grubun etkinliğinin tek ve en güçlü göstergesi analistlerin birbirlerine yardım etme miktarı olduğu ortaya çıktı.

 

Yüksek performanslı takımlarda, analistlerin meslekdaşları ile yaptıkları koçluk, öğretme ve danışmanlık paylaşımlarına büyük miktarda zaman ve enerji harcadıkları görülmüş. Bu katkılar analistlerin kendi varsayımlarını sorgulamalarına, bilgi eksikliklerini tamamlamalarına, yeni bakış açılarına ulaşmalarına ve görünüşte birbirinden bağımsız bilgi parçaları arasındaki bağın farkına varmalarına yardımcı olmuştur. Diğer tarafta düşük oranlı birimlerdeki analistler birbirlerine çok az yardımda bulunarak, karışık veri ağları arasında mantık bulmak için mücadele ettikleri görülmüştür.

 

Richard Hackman

 

YAZAR HAKKINDA: http://jrichardhackman.com/

 

Ref: https://www.mckinseyquarterly.com/Organization/Talent/Givers_take_all_The_hidden_dimension_of_corporate_culture_3076