Amaca Anlam Kazandıran Liderler

amaca anlam kazandıran liderlerHer ne kadar bu konu tartışmaya açık olsa da bir liderin en kritik görevi kurumuna anlam ve amaç katmaktır. Bu konuda yapılan araştırmalar ile liderleri efektif yapan özellikler üzerine yapılan araştırmalar birleştirildiğinde aşağıda bahsedilen 5 etkin lider özelliği ön plana çıkmaktadır.

Strateji Uzmanı: Etkin liderler gelecek ile ilgili bir bakış açısı belirlerler.

Vasi: Etkin liderler işlerin yapılması için bir disiplin oluştururlar.

Yetenek Yöneticisi: Etkin liderler diğerlerini de planlama içerisini katar ve kendi takvimlerini kendilerinin oluşturmalarını sağlarlar.

İnsan Kaynağı Geliştirici: Etkin liderler çalışanlarının gelecek kuşağını da hazırlarlar.

Kişisel Yeterlilik: Etkin liderlerin insanlara liderlik etme ve insanların kendilerini takip etmesini sağlayan kişisel yetenek ve özellikleri vardır.

Bu beş özellik yeni- kıdemli, genç- yaşlı, kamu çalışanı- özel şirket çalışanı liderlerin davranış ve sonuçlarına dayandırılarak çıkarılmıştır. Daha etkin bir lider olmanın yarısı DNA’sına kayıtlıysa diğer yarısı da öğrenilerek elde edilmektedir. Bu değerlere yer veren her lider daha etkin bir lider olacaktır.

Bu 5 sonuç ile ilgili davranış ve özellikleri araştırırken etkin liderliğin farklı bir boyutunu daha keşfettik. Bugünün değişen, riskli ve belirsiz dünyasında liderlik etmek sadece liderlik davranışları ve hareketleri ile mümkün olmamaktadır aynı zamanda duyguları da kapsamaktadır.

Ref: http://iveybusinessjournal.com/topics/leadership/leaders-who-make-meaning-meaningful#.UnieYhCIsad